18 Haziran 2013 Salı

KPSS Güncel Kültür ve Sanat Olayları

KPSS Güncel Kültür ve Sanat Olayları (2012-2013)


57. Eurovision Şarkı Yarışması 26 Mayıs 2012 tarihinde Azerbaycan’da yapıldı.
Yarışmaya Türkiye’yi temsilen "Can Bonomo” katıldı ve 7. oldu. Birinciliği İsveç temsilcisi "Loren” kazandı.

İsveç'te yapılan 58. Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Danimarka'dan katılan sanatçı Emelia de Forest, seslendirdiği "Only Teardrops” şarkısıyla birinci oldu.

2012   yılında Dolmabahçe Sarayı’nda ilk defa bir Osmanlı padişahı (Sultan Abdülmecid) için bir anma töreni düzenlendi.

2012   yılında İslam’a ve Hz. Muhammed’e hakaret içeren "Müslü­manların Masumiyeti” isimli film yayınlandı.

Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde üçüncüsü düzenlenen "Miss Turkuaz 2012” güzellik yarışmasında Damla Bingöl birinci oldu.

2012    yılında,  "Çatalhöyük/KONYA”, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasına alındı.

2012   yılında UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kül­türel Mirası Temsili Listesine "Mesir Macunu Festivali” alındı.

•    2012 Oscar Ödülleri’nde en iyi film ‘The Artist” seçildi.

Her yıl düzenlenen ve Avrupa’daki en önemli 3 film festivalin­den biri olan Cannes Film Festivali, Fransa’nın güneyinde bu­lunan "Cannes” kentinde düzenlenmektedir. Büyük ödül "Altın Palmiye”dir.

2012’de düzenlenen 65. Cannes Film Festivali'nde kısa metraj­lı filmler kategorisinde yarışan Türk yönetmen Rezan Yeşilbaş "Sessiz” adlı filmi ile "Altın Palmiye” ödülünü aldı.

Time dergisi 2012 yılının kişisi olarak ABD başkanı Barack Obama’yı seçti.18 Nisan'da Amerikan Time Dergisi 2013 yılının en etkili 100 ki­şisini açıkladı. Listede Türkiye'den Fethullah Gülen ve PKK Lideri Abdullah Öcalan en etkili liderler bölümünde yer aldı.

•    9 Ekim 2012’de 29. Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nda birin­ciliği Doğan Arslan ile İranlı Javad Alizadeh aldı.

•    10 Aralık 2012’de Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan Nobel Barış Ödülü, AB’ye verildi.

15 Temmuz 2012’de yayınlanan Güney Koreli şarkıcı Park Jae- Sang’ın (PSY) söylediği ‘’Gangnam Style” isimli şarkının video klibi 21 Aralık 2012 itibari ile paylaşım sitesi Youtube’da 1 milyarı aşkın izlenme sayısı ile en çok izlenen video oldu.

29 Ocak 2013’de Arap dünyasının Nobel’i olarak bilinen Kral Fay­sal Ödülü’nü bu yıl Filistin’den Şeyh Raid Salah kazandı. Bu ödül daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Prof. Dr. Halil İnalcık’a da verilmişti.


55. Grammy Müzik Ödülleri'nde yılın albümü "Babel", Mumford & Sons, yılın şarkısı ise "We Are Young" fun oldu.

MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde en iyi şarkı; "Cali Me Maybe,"/ Carly Rae Jepsen, en iyi kadın şarkıcı; Taylor Swift, en iyi erkek şarkıcı; Justin Bieber ve en iyi video; ‘’Gangnam Styl” PSY oldu.

•    20 Şubat 2013’de yapılan BRIT Pop Müzik Ödülleri'nde en iyi kadın şarkısı; Emeli Sande, en iyi erkek şarkısı ise; Ben Howard seçildi.

•   TRT 35. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği 14-24 Nisan tarih­leri arasında İzmir’de düzenlendi.

•   Avrupa Birliği Turizm Teşkilatı Bursa'yı 2013 Arap Turizm Baş­kenti olarak ilan etti.
UNESCO 2012 yılını Itri yılı ilan etti.

UNESCO 2013 yılını Seyit Yahya Bakuvi yılı ilan etti.

2013 yılı UNESCO tarafından Piri Reis Haritasını "anma yılı" ilan edildi.

2013    Avrupa Kültür başkentleri Marsilya (Fransa) ve Kosice (Slovakya) oldu.

2013    Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir seçildi.

2013    Çin’de Türk yılı olarak kutlanacak.

Türkiye’de 2014 İran yılı olacak.

BM 2013 yılını Su Dayanışma Yılı ilan etti.

BM 2013’ü Uluslararası “Kinoe Yılı” ilan etti.

2013    Dünya Otomobilleri ödülleri, ABD’de başlayan 113. New York Otomobil Fuarı’nda açıklandı. En iyi otomobil Wolksvagen Golf seçildi.

2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan "Kanatlı Deni­zaltı Broşu", Almanya tarafından Türkiye'ye iade edildi.

Ekonomi Bakanlığı Ortadoğu'da kurulmuş en büyük tema park ve film stüdyolarının kurulması için Universal şirketi ile anlaştı. Proje­nin adı "Bosphoruswood" olarak belirlendi.

66. Cannes Film Festivali 15 Mayıs - 26 Mayıs 2013 tarihleri arasında düzenlenecek.

49. Altın Portakal Film Festivali’nde Türkan Şoray’a “'Sanatta Sosyal Sorumluluk”, İlyas Salman’a "Yaşam Boyu Onur” Avust­ralyalı yönetmen Bruce Beresford’a ise "Sinemada Başarı” ödül­leri verildi.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasında en iyi film Macar yö­netmen Krisztina Deak’ın "Ağlaya (Aglaja)” adlı filmine verildi. En iyi kadın oyuncu ödülü “Elveda Katya” filmindeki performansıylaAnna Andrusenko’ya, en iyi erkek oyuncu ödülü ise "Güzelliğin On Par’etmez” filmindeki rolüyle Abdülkadir Tuncer’e verildi.

Reis Çelik’in senaryo ve yönetmenliğini yaptığı "Lal Gece”, 39’uncu Brüksel Uluslararası Bağımsız Film Festivali nde bü­yük ödülün sahibi oldu. Festivalde en iyi film seçilen "Lal Gece”, Reis Çelik’e de "en iyi yönetmen” ödülü kazandırdı.

Sanatçı Ferhat Göçer, Birleşmiş Milletler Yardım Fonu Türkiye Millî Komitesi’nin yeni "iyi niyet elçisi” oldu.

12. Frankfurt Türk Film Festivali nde Kemal Sunal’a "vefa ödü­lü” verildi.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 32. İstanbul Film Festivalinde "Yaşam Boyu Başarı” ödülü usta yönetmen Costa Gavras’a verildi.

15 Nisan 2013'de Müzik televizyon kanalı MTV'nin düzenlediği yarışmada, Yönetmen Joss VVhedon'un Türkiye'de "Yenilmezler" adıyla gösterilen "The Avengers" filmi, "Yılın Filmi" ödülüne layık görüldü.

18. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri'nde sinema dalında yılın en başarılı kadın oyuncusu ödülü "Selen Uçar"a, yı­lın en başarılı erkek oyuncusu ödülü ise "Kıvanç Tatlıtuğ"a veril­di.

Uluslararası Kitap Fuarı 28 Mart - 8 Nisan 2013 tarihleri arasında Bangkok'ta (Tayland) düzenlendi.

Dünyanın müşteri memnuniyeti en yüksek 20 havayolu şirketi sıra­lamasında 1. Singapore Airlines olurken 13. sırayı THY aldı.

Türkiye'nin ilk sağlık kenti ve dünyanın ikinci en büyük çocuk has­tanesini içerisinde barındıracak olan "Bioİstanbul”, İstanbul Başakşehir’e inşa edilecek.


14 Mayıs 2013’te Türkiye’nin ilk “İpek Müzesi” Bursa’da açıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder