25 Haziran 2013 Salı

Coğrafya Konu Anlatımı UZAY VE DÜNYAMIZ

         Coğrafya Konu Anlatımı UZAY VE DÜNYAMIZ          
                          
      UZAY VE DÜNYAMIZ
                                                    
Dünyamızın ve diğer gök cisimlerinin  içinde bulunduğu sonsuz boşluğa Uzay denir. Uzay sınırsız bir boşluktur ve  başlangıç ile bitiş noktası  bilinmemektedir.Yani uzayın yüz ölçümü hakkında bugün itibarı ile kesin bir bilgi yoktur.Uzay da Dünyamız gibi sürekli ısınmaktadır.Bu genleşme nedeniyle sürekli genişlemektedir.
Uzay boşluğunda sayısız gök cismi vardır. İşte uzay boşluğunda yer alan tüm gök cisimlerine Evren ( Kâinat ) adı verilir. İçinde bulunduğumuz oda dahil bize en uzakta yer alan gök cismi Evrenin birer parçasıdır. Güneş, gezegenler, meteorlar, meteoritler gibi.
            Evrendeki gök cisimlerinin birbirine uzaklığı Işık hızı veya Işık yılı ile ifade edilir.
Işığın bir saniyede kat ettiği yol 300.000 km dir. Buna Işık hızı denir. Işığın bir yılda kat ettiği yola Işık yılı denir. Güneş ışığı yaklaşık olarak 8 dakika da Dünyamıza ulaşırken Ay’ın Güneşten dünyamıza yansıttığı ışık 1 saniyede Dünyamıza ulaşır. Hatta Dünyamıza milyarca Işık yılı uzaklıkta gök cisimleri vardır.Bu da uzayın ne kadar büyük,sınırsız bir boşluk olduğunu bize anlatmaya yeter.
            Evrende sayısız gök cisminin oluşturduğu gruplara, kümelere galaksi adı verilir. Bir galakside yer alan yıldızlar gruplar halinde yıldız sistemlerini oluşturur. Dünyamız Samanyolu galaksisinde Güneş Sisteminde yer almaktadır.
Galaksi içinde yer alan gök cisimleri Şunlardır;
1-Yıldızlar     : Yıldızlar galaksi içindeki en büyük gök cisimleridir.Yıldızlar ısı ve ışık kaynağıdır.Diğer   gök cisimleri yıldızların yörüngesinde,ekseninde hareket ederler.İçinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksinin  yıldızı Güneştir.
2-Gezegenler : Yıldızların yörüngesinde hareket eden, kendisine bağlı uyduları bulunan  gök
                         cisimleridir.Gezegenler hem kendi eksenlerinde hem de yıldızların eksenin de
                         hareket ederler.
            3-Uydular    : Gezegenlerin etrafında hareket eden,gezegenlerden daha küçük  gök cisimleridir.
                        Örneğin Dünyamızın tek uydusu olan Ay gibi.
NOT :Uyduların oluşma nedeni:Gezegenlerin etrafında yer alan  küçük gök  cisimlerinin merkez       kaç kuvvetine bağlı olarak  büyük gök cisimlerinin çekim alanına girmesidir.Örneğin leğen deneyinde olduğu gibi.

4-Meteorlar ve Asteroitler  : 

18 Haziran 2013 Salı